TULIPANFEBER

★★★★★☆

TV-instruktøren Justin Chadwick hittede i 2005 med Charles Dickens-serien "Bleak House", der skulle blive springbrættet til en filmkarriere med titler som "Den anden søster", "The First Grader" og "Mandela: Vejen til frihed".

TULIPANFEBER bekræfter hans talent for at fortælle en god historie, men han får så sandelig også god hjælp af den Oscar-belønnede dramatiker og manuskriptforfatter Tom Stoppard ("Shakespeare in Love") såvel som Deborah Moggach, hvis bog ligger til grund for filmen.

TULIPANFEBER tager os med til 1600-tallets Holland, hvor tulipanløg var et statussymbol og nåede astronomisk høje priser. Holliday Grainger spiller køkkenpigen, som forelsker sig i den lokale fiskehandler (Jack O’Connell), der stikker til havs efter at have mistet en formue erhvervet via tulipanløg. Køkkenpigen venter hans barn og da husets frue (smukke Alicia Vikander) ikke selv er i stand til at producere en arving til sin aldrende ægtemand (Chris Waltz), påtager hun sig moderskabet. Samtidig er hustruen blevet så forelsket i en unge portrætmaler (Dane DeHaan) , at hun ikke kan modstå et forhold samt chancen for at dø i barselsseng.

Et flot tidsbillede med smukke kulisser kan ikke skjule, at dette er en af Alicia Vikanders mere skrøbelige skuespillerpræstationer og Chris Waltz kører primært på rutinen som hendes mand. Bedre går det for de unge, og i tilgift får vi et par vittige biroller leveret af Tom Hollander (som den groteske Dr. Sorgh) og selveste Dame Judi Dench (som sej nonne med sans for en god forretning).

TULIPANFEBER er et ganske begavet kostumedrama med en ret originalhistorie, og tulipan-symboliken fornægter sig ikke. Vi har heller ikke svært ved at spejle beretningen om unge lykkeriddere, der gambler unansvarligt for hurtig profit, til noget mere nutidigt. Og vi indser, at vi alle kan blive ramt af tulipanfeberen.