CHAPLIN – THE MUSICAL

★★★★★☆

Det kan godt være, at Varde Sommerspil ikke sætter ny publikumsrekord i 2018, men deres forestilling CHAPLIN – THE MUSICAL hører ikke blot til de dristigste musicalsatsninger i år, men må også regnes blandt de mest storslåede. Forestillingen får og fortjener da også opmærksomhed langt udenfor bygrænsen, hvilket også en fjer i hatten for amatørscenen 7-kanten.

Carsten Friis’ dynamiske iscenesættelse får det bedste frem i Thomas Meehans tekst, og Christopher Curtis’ kompositioner er i gode hænder hos Lisbeth Aagaard Rahn.

En fortræffelig scenografi transporterer os ubesværet gennem fem årtier – og hele tiden med nye overraskelser i scenebilledet. Fra det engelske varietémiljø og de første filmoptagelser til The Ambassador Hotel og Oscar-uddellingen. Der er i den grad kælet for tidsbilledet, hvilket også afspejler sig i det overflødighedshorn af glamourøse kostumer, som vi er vidne til.

375 mennesker har brugt 23.000 arbejdstimer på at stable årets sommerspil på benene, heraf 55 medvirkende. I front står Mikkel Molkte Hvilsom, der allerede har imponeret københavnerne i forestillinger som "Into the Woods" og "Annie Get Your Gun", men som her får sin største opgave nogensinde – og sejrer. Ikke blot fordi han har nærstuderet Charlie Chaplins kropssprog og fordi han både kan synge, danse og spille komedie. Men han har også den helt rette poetiske udstråling, som gør at vi sagtens tilgiver denne Chaplin hans fejlttrin. Mikkel Molkte Hvilsom er og bliver et fund til rollen med sin kække ligefremme udstråling og to spillevende øjne.

21-årige Neklas Klausen har en overraskende tyngde i sit spil som Charlies bror Sydney, og kvinder som Linda Pontoppidan Kubo, Mette Hebsgaard, og Rachel Møller imponerer alle vokalt. Spilleglæden lyser ud af samtlige medvirkende – ikke mindst Søren Lund Pedersen, der spiller Chaplin som barn. Om det så er hos den herligt højtråbende issælger, så fornemmer man en vilje til at gøre sit allerbedste.

Det gælder også i det telt, hvor der er mulighed for at indtage en fortræffelig 3-retters menu inden forestillingen. Et uhyre hjælpsomt personale af sympatiske kvinder i alle aldre sørger for, at ingen bliver glemt ved bordene, og teltet er udsmykket med de fineste små uroer, hvori bl.a. Chaplins stok og bowlerhat indgår. Chaplin sætter også sit præg på selve indgangen til spillepladsen, hvor der er i bedste Hollywood står "The Chaplin Studios".

Man har sågar fået lov til at bruge udvalgte klip fra diverse Chaplin-film og forestillingens allersidste sekunder overlades da også til filmkunstens eneste sande geni, der stadig formår at fortrylle unge som gamle.