TIL UNGDOMMEN

★★★★☆☆

af Linn Skåber

Forlaget Koppelwrite

Ungdommen er en periode fyldt med omvæltninger og forvandlinger. Børn bliver pludselig til forvirrede teenagere, og alt hvad man forbinder med voksenlivets forpligtelser og foreteelser rykker nærmere. Alt er nyt og står i brand, når man er teenager med myldrende hormoner fra top til tå. Denne følelse springer i øjnene i norske Linn Skåbers bog TIL UNGDOMMEN, der har fået genrebetegnelsen monologer.

Forfatteren har spurgt et stort antal norske unge om alle de op- og nedture et almindeligt teenageliv uvægerligt indeholder. Det er der kommet en sjov, skæv og småskør bog ud af. Til tider er bogen en smule pludrende, ensformig og upersonlig, da de medvirkende er anonymiseret, men alt i alt skal den nok opnå begejstring og genkendelse hos teenagere.

TIL UNGDOMMEN kredser om en myriade af emner og fremstår som en sirlig tekstcollage med en lang række udsagn, fortællinger og endda digte. Bogen er spækket med farverige og morsomme illustrationer af Lisa Aisato. Eksempelvis en meget vellykket pastiche over Sandro Botticellis maleri ”Venus fødsel”. En anden tegning forestiller en stor og savlende bulldog.

I forordet skriver Skåber, at teksterne eller nærmere monologerne kan bruges scenisk. Det er også den følelse, man sidder tilbage med efter endt læsning. De kunne snildt opføres på en teaterscene. Og mon ikke de bliver det et sted i Danmark inden længe?

Skåber er en dygtig tovholder og sproglig formidler, da man generelt fornemmer de unge træder frem – nogle tydeligere end andre. En teenager udtaler således via en metafor, at mit ”hjerte er en nedlagt kiosk”, og en anden bruger en underfundig sammenligning i form af ”at være femten er som at være på langrend”. Den kvikke teenager bemærker efterfølgende, at skiene glider som bekendt ud, og man står med et ben i hver retning. Et bedre billede på norsk teenageliv bliver svær at opdrive.

Bogen pendulerer ubesværet mellem store og små emner og observationer, som når en teenager beklager sig over at have en sort krans af hudorm i ansigtet. En anden konstaterer nøgternt, at når voksne snakker om kærlighed, lyder det så let. Og en tredje teenager mindes en tryg tid, hvor faderen bar hende i seng. Fælles for teksterne er en hudløs ærlighed og hjertevarm oprigtighed.

Norge har markeret sig stærkt de seneste år med megasuccesen ”Skam” og opfølgeren ”Blank”. TIL UNGDOMMEN følger samme spor som de to serier, men er også sin helt egen og originale indkapsling af norsk ungdomssind. Bogen fortjener at blive læst – mest af alt af teenagere, da den er skrevet til dem.

(Gæsteanmelder: Niels Roe)