-
Forside

logo logo logo

 

 

 

 

CPH: DOX

23/3-3/4 2022

 

(foto: "A House Made of Splinters")

 

De uomgængelige:

 

A HOUSE MADE OF SPLINTERS ******

OUTSIDE *****

THE TERRITORY *****

 

Blandt årets mange mesterlige film er der tre, som cphculture.dk betegner som uomgængelige. To af dem danske og to har fokus på Ukraine.

Danske Simon Lereng Wilmont, der vandt instruktørprisen på Sundance Filmfestivalen, tager os med til det østlige Ukraine, hvor vi besøger et ukrainsk børnehjem, hvor børn fra problematiske hjem får mulighed for at være i 9 måneder, mens deres situation afklares.

Her møder vi to småpiger, der begge har alkoholiserede mødre, og findes et fællesskab, der begynder i vold men ender i ømhed.

Vi møder også en dreng, der er kommet i dårligt selskab his de store drenge, men som også føler et ansvar for sine små søskende. Han skriver skælsord på sine arme, men da tegningerne fjernes, så vi i stedet de snitsår, han har forsøgt at skjule. A HOUSE MADE OF SPLINTERS er et uhyre nænsomt portræt af børn, som samfundet ikke i tilstrækkelig grad har formået at beskytte.

OUTSIDE fungerer næsten som en rystende udgave efterfølger til A HOUSE MADE OF SPLINTERS, idet vi følger en dreng, der er røget ud af børnehjemmet. I 2014 deltager han i revolutionen i Ukraine - kun 13 år gammel. 5 år senere lever han på gaden, og selvom han nu som 18-årig for alvor skal til at tage ansvar for sit eget liv, er det spørgsmålet, om han er klar til det og om han overvhovedet blir det?

Uru-eu-wau-wau-stammen fra Brasilien er et oprindelige folk, der trues af udrydelse. Det skyldes bl.a. de griske landmænd, der forviser dem fra de af jorden, hvor stammen altid har boet, for selv at udnytte jorden til egen fordel. Men lille Bitate er sej giver ikke op, og påvirket af en aldrende sej aktivist-kvinde, er han indstillet på et kæmpe for alt hvad han har kært - koste hvad det vil.

I den brasilianske regnskov udkæmper der sig en kamp mellem de sidste af de oprindelige folk i Uru-eu-wau-wau-stammen, og de landmænd, som langsomt æder sig ind på deres ellers fredede territorie. Men den unge aktivist og leder Bitate har ikke tænkt sig at give op uden kamp. Med videokameraet som deres eneste våben sætter Bitate og hans folk livet på spil for at standse udslettelsen af deres egen stamme, før det er for sent.

 

cphculture.dk anbefaler i øvrigt:

 

ALFRED DANSER BALLET

ANNA KARINA: TO DIE FOR A HAPPY ENDING

INTO THE ICE

TSUMU

KARAOKE PARADISE

JANE BY CHARLOTTE

NAME OF THE GAME

KAPTAJNENS HJERTE

MOD DE BLINDES VERDEN

DAUGHTERS


 

I