Månedens roman:

BLINDGYDE

★★★★★☆

(Forlaget House of Words)

Et splinternyt dansk forlag ved navn House of Words får en særdeles løfterig debut på det danske marked med romanen BLINDGYDE ("Apple Tree Yard"). Der er tale om et intelligent og stemningsmættet psykologisk kriminaldrama, som rummer fatal lidenskab, men formidlet i en køligt registrerende stil, der i stigende grad skræmmer.

Allerede i prologen møder vi den attraktive karrierekvinde Yvonne Carmichael, der i retten aflægger vidnesbyrd, mens hun frygter, at alt håb er ude.

Herefter følger den 360 sider lange bogs egentlige første del, der ligesom resten er inddelt i kapitler. Yvonnes passion for en mand ved navn Mark blusser op og etableres. Bogens anden del omhandler primært strukturen i Yvonnes familie, og hvorledes den påvirkes af affæren med Mark. Sidste del af BLINDGYDE beskæftiger sig med de dramtiske begivenheder, der fører frem til retsagen, samt dommen og dens konsekvenser.

Historiens struktur forekommer således relativt velkendt og står i gæld til andre retssalsdramaer som eksempelvis "12 vrede mænd" – men med en snert af den frækhed. vi kender fra TV-serierne "House of Cards".

Men det faktum, at fortælleren er en kvinde gør bogen forfriskende, især på grund af den egoisme og kynisme, hvormed Louise Doughty lader hende beskriver handlingens gang. Her synes inspirationen at være hentet fra 40ernes film noir-mesterværker som Billy Wilders "Double Indemnity med Barbara Stanwyck og "To Have and Have Not" med Lauren Bacall. Man kan næsten allerede se Cate Blanchet i vidneskranken iført skulderpuder, der ville have gjort Joan Crawfords "Mildred Pierce" grøn af misundelse.

BLINDGYDE bliver dog ikke kun en bog om en manipulerende kvinde og alt for stærke følelser mellem to mennesker, men også en fortælling om omkostningerne ved at leve i samfund, hvor man ved, at den officielle sandhed er en løgn. Louise Doughty spider nemlig vores moralske derut med forbilledlig præcision, der bør gøre ondt – også i politikerkredse.